dinsdag, januari 18, 2005

De taalpolitie

Mopper, mopper, dat taalgebruik op internet tegenwoordig... iedereen doet maar wat ... mopper ... de spelling holt achteruit ... mopper, mopper .... waar moet dat heen, we worden allemaal analfabeet ... mopper... mop.

Laat "op internet" uit het bovenstaande weg en de klacht die overblijft is van alle tijden. Er is nooit een tijd geweest dat taalpuristen zich niet opwonden over het steeds slechter wordend taalgebruik van de Nederlanders. Trouwens, hetzelfde geldt ook voor iedere andere taal.

Hebben die mopperaars gelijk? Soms wel. Af en toe kom je taal tegen die zo creatief is, dat je eigenlijk niet meer begrijpt wat er staat, of in elk geval flink moet puzzelen op de betekenis. Met alle kans op verwarring van dien.

Maar even vaak maken ze zich druk over de 'tussen n', of dat je 'middelpuntvliedend' in plaats van 'middelpuntvliegend' moet zeggen. Officieel is de eerste term correct, maar bij de tweede kan het merendeel van de mensen zich tenminste iets voorstellen. Zoiets is dan niet fout, dat is een verbetering.


0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage