zondag, oktober 31, 2004

Vliegtuigcrashes

Leuk om de avond voor je vliegvakantie naar Gran Canaria nog even door te klikken: deze verzameling filmpjes van vliegtuigcrashes.


Alles over duikboten

Altijd al alles over de geschiedenis van de duikboot willen weten? Nee? Ja, dat is dan jammer. Deze site gaat over de geschiedenis van de duikboot.
En wat je dan allemaal tegenkomt: zo blijkt de eerste duikboot waarvan echt bewezen is dat hij onder water gevaren heeft (en waarvan de bemanning droog en levend weer aan de kant is gekropen) in 1623 door niemand minder dan de Nederlander Cornelis Drebbel is gebouwd.
En als je dan bedenkt dat de hoofdredacteur van KIJK ooit haar VWO-diploma op het Cornelis Drebbel College heeft gehaald...


Kijk mama, zonder handen!

Het trucje is heel simpel. Je maakt een filmpje door de acteurs beeld voor beeld te filmen. Voor ieder beeldje beweegt de acteur een heel klein beetje, zodat de beelden achter elkaar een vloeiende beweging veroorzaken. Eigenlijk precies zoals je dat doet bij die klei-animatiefilmpjes. Als je echte mensen op die manier voor de camera sleept kun je hele rare effecten maken. Dit is iets wat je heel simpel zelf zou kunnen doen. Kwestie van heel veel geduld.


Letters schuiven

Stel je voor: een groot wit bord met magnetische letters. Iedereen die voorbij wandelt kan met die letters schuiven en leuke of rare teksten maken. Maak nu een digitale versie van zo’n bord en zet ‘m op internet. Iedereen die op de site komt mag op het virtuele bord met virtuele letters schuiven. Op een willekeurig moment kunnen honderden bezoekers tegelijkertijd bezig zijn om een tekstje te leggen. Chaos is het gevolg. Probeer het zelf maar eens en zie dan hoe verschikkelijk knap het is dat we het screenshot hieronder hebben kunnen maken.

War of the Icons

Wat doet je pc als je ‘m ’s nachts aan laat staan? De iconen op je dekstop blijken het niet altijd even goed met elkaar te kunnen vinden…

De BarBot

Robots verschillen in een heleboel opzichten van mensen. Maar het belangrijkste verschil is, volgens de makers van de BarBot tenminste, dat robots bestaan om dingen voor ons te doen en niet voor zichzelf. Mensen komen in de eerste plaats op voor hun eigen belang, robots hebben geen eigen wensen. Om dat gebrek aan te pakken is de BarBot ontwikkeld. BarBot is ’s werelds eerste robot die uitsluitend voor z’n eigen belang gaat. En inderdaad, het gedrag van de robot is zeer herkenbaar voor iedereen die wel eens in de kroeg komt. BarBot staat aan de bar en probeert voortdurend in contact te komen met mensen in z’n omgeving. Hij maakt oogcontact en begint een praatje. Daarbij heeft hij maar één doel: kleingeld loslullen van nietsvermoedende bezoekers. Hij vraagt, als een volleerde zwerver, om steeds kleinere bedragen totdat je, om van het gezeur af te zijn een paar muntjes in z’n hand gooit. Zodra hij genoeg muntjes bij elkaar heeft gezeurd draait hij zich om naar de barman en bestelt een biertje, dat hij in één keer achterover slaat. Als het bier op is begint alles weer van voren af aan. Het is dus zonder enige twijfel de meest menselijke robot die ooit gebouwd is.

Wie 'm wil zien hoeft in november niet ver te reizen. Tussen 9 en 21 november wordt in Rotterdam DEAF04 gehouden: "een festival voor kunst en mediatechnologie, waarin het publiek meer is dan een toeschouwer. Met grote exposities van interactieve kunstwerken, muziek en performances, seminars en workshops, discussies en presentaties, een wetenschappelijk symposium en meer".

Veel drank en lullen over technologie: daar zal zal de Bar Bot zich zeker thuisvoelen.