woensdag, juni 30, 2004

Titor de tijdreiziger

Ook KIJK-medewerkers steken regelmatig iets op uit het blad. Zo had ik nog nooit van van John Titor gehoord. In het artikel over tijdreizen deze maand verschijnt deze figuur ten tonele in een kader getiteld: En waar zijn die tijdtoeristen dan?.

Ik citeer: Een van de argumenten die tijdreis-sceptici gebruiken is: "Als er ooit een manier om door de tijd te reizen gevonden wordt, waarom zien we dan nooit toeristen uit de toekomst om ons heen?" .... Op twee november 2000 meldde een mysterieuze persoon zich op een internetforum. Aanvankelijk noemde hij zich Timetravel_0, later zei hij eigenlijk John Titor te heten. Hij beweerde uit de toekomst te komen, om precies te zijn het jaar 2036. Om zijn verhaal geloofwaardiger te manken liet hij foto's van zijn tijdmachine zien. Vier maanden lang beantwoordde hij allerlei vragen van andere forumbezoekers. Op 24 maart 2001 gaf hij aan terug te keren naar de toekomst. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

In het stukje wordt Titor - waarschijnlijk terecht - afgedaan als een 'intelligente grappenmaker'. De reden dat ik toch even de aandacht op die grapjas wil vestigen is dat het toch wel vrij indrukwekkend is wat Titor heeft gedaan. Op bovenstaande Titor-fan-website is een kunstig gemonteerde versie terug te vinden van de discussies die Titor vier maanden lang heeft gevoerd met het forum.
Afgezien van de overweldigend relevante vraag: 'waarom zouden we een of andere dude in een internetforum op zijn woord geloven als hij beweert uit de toekomst te komen, ongeacht hoe slim hij het ook brengt?', valt niet te ontkennen dat Titor een buitengewoon doortimmerd verhaal heeft. Hij schetst een spannend beeld van de wereld de komende dertig jaar en het ziet er niet best uit. Toenemende spanningen leiden in 2008 (als ik me niet vergis) tot een kortstondige (hoe kan het ook anders), wereldomvattende kernoorlog. In 2036 krabbelt de wereld net weer een beetje overeind. Het zijn de details en de scherpe analyse van de huidige gebeurtenissen in de wereld (waar je wel of niet mee eens kunt zijn) die het verhaal z'n geloofwaardigheid geven. Titor kan schrijven.
Daarmee onderscheidt hij zich van de vele, vele figuren die sindsdien in zijn voetsporen hebben proberen te treden, hetzij door zich als hem voor te doen, hetzij door zelf een 'ik ben een tijdreiziger'-mythe in een forum uit de grond te stampen.
De weblog Idle Words geeft een sterke analyse van de strategie die Titor heeft toegepast om z'n lezers om de tuin te leiden. Lees en leer.


Foto's van z'n tijdmachine en een bouwschema waarmee Titor zijn verhaal illustreerde.

gepost op 14 april 2351

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage